Thursday, April 30, 2009

Κ ΑΛ Η Π Ρ Ω Τ Ο Μ Α Γ Ι Α



Ο ΜΑΙΟΣ

Ο Μάιος μας έφτασε,
Εμπρός βήμα ταχύ,
Να τον προϋπαντήσουμε
Παιδιά στην εξοχή.
Δώρα στα χέρια του πολλά
Και όμορφα κρατεί
Και τα μοιράζει γελαστός
Σε όποιον του ζητεί.
Φέρνει τραγούδια και χαρές,
Λουλούδια και δροσιά
Και μυρωδάτη φόρεσε
Ωραία φορεσιά.
Πάμε κι εμείς να πάρουμε,
Μη χάνουμε καιρό,
Μας φτάνει ένα τριαντάφυλλο
Κι ένα κλαρί χλωρό.
ΠΟΙΗΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΒΛΑΧΟΥ

Τσολιάδες, Υπουργοί και Βουλευτές στην παρέλαση

 








Wednesday, April 29, 2009

Ευρωπαίοι μαθηταί στην Καλλιμασιά!


 Μαθητές από Φιλανδία, Γαλλία και Πολωνία
 στην Καλλιμασιά!

Στα πλαίσια του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius «Έφηβοι Ήρωες Είδωλα, Ανακαλύπτω αξίες - Αναλαμβάνω δράση», το Γυμνάσιο Καλλιμασιάς φιλοξενεί από χθες μαθητές και καθηγητές από Φινλανδία, Γαλλία και Πολωνία έως και 6 Μαΐου. Οι ομάδες θα ακολουθούν τη ροή του προγράμματος και των δράσεων του Σχολείου. Την Πέμπτη 30 Απριλίου, το απόγευμα, θα γίνει σύντομη ξενάγηση στον Κάμπο, την Πρωτομαγιά θα πραγματοποιηθεί εκδρομή στη Νότια Χίο, το Σάββατο 2 Μαΐου πεζοπορία από Προβατά προς Νέα Μονή και περιδιάβαση σε Ανάβατο, Αυγώνυμα και Δασκαλόπετρα.
Την Κυριακή 3/5 στις 19:00 στην «Πρόοδο» Καλλιμασιάς θα γίνει η τελική παρουσίαση του προγράμματος από όλα τα συμμετέχοντα σχολεία. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης ένα χορικό από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, τραγούδια από το μιούζικαλ «Η μελωδία της ευτυχίας», αναβίωση χιώτικου γάμου με παραδοσιακούς χορούς της Χίου καθώς και απονομές.
Τη Δευτέρα 4/5 το πρωί οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος θα μεταβούν στον Άγιο Αιμιλιανό για τον καθαρισμό της παραλίας σε συνεργασία με το Δήμο Ιωνίας και κατά την επιστροφή στο Σχολείο θα ξεναγηθούν στο Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς. Τέλος την Τρίτη 5/5 θα γίνει επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου και στη Βιβλιοθήκη Κοραή.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την τελική σύσκεψη ελλήνων και ξένων καθηγητών, σχετικά με τα παράγωγα του προγράμματος και την επίτευξη των στόχων του.

Tuesday, April 28, 2009

Τα παρατράγουδα της παρελάσεως ...


ΒΑΝΑΥΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗς ΠΑΡΕΛΑΣΕΩς ΣΤΗΝ 5η 
Γράφει ο/η Greek American News Agency 
27.04.09




Έγινε και αυτό για Τρίτη συνεχομένη χρονιά! Την ώρα της παρέλασης ο γνωστός εκκεντρικός πολυεκατομυριούχος John Katsimatides(Γιάννης Κατσιματίδης) και πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως είχε φροντίσει αντί της παρέλασης των ελλήνων το αμερικανικό τηλεοτπικό δίκτυο Channel 9 του ομίλου FOX πρόβαλλε Live show σε ειδική εξέδρα μπροστά στην παρέλαση και σχεδόν απέναντι από την εξέδρα των επισήμων την μικρή εθνική σταρ! Και φυσικά η νεολαία και όλα τα νενανικά τμήματα της παρέλασης αποσπάστηκαν από το κεντρικό σώμα της παρέλασης για να θαυμάσουν την Καλομοίρα. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί το 2007 με την γνωστή ποπ στάρ Άννα Βίσση όπου πάλι την ώρα της παρέλασης έκανε την δικη΄τ ης προσωπική συναυλία στο χώρο της παρέλασης φιαφημίζοντας την συναυλία που θα έδινε το ίδιο βράδυ εκείνης της χρονίας, και πέρσι(το 2008) ο κ. Κατσιματίδης και πάλι παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της πλειοψηφίας των Ομογενεών την ώρα της παρέλασης είχε φέρει τον νεαρό Ελληνοαμερικανό Κωνσταντίνο Μαρούλη να κάνει την δική του συναυλία! Παρά της καθολικές αντιδράσεις των Ομογενών και τις εντονότατες διαμαρτυρίες τους, και μάλιστα αποκλειστικά προς τον ίδιο σε ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές τοπικών ομογενειακών δικτύων που προηγήθηκαν της παρελάσως για το φαινόμενο αυτό που προσβάλλει βάναυασα την ιστορία αλλά και αυτό καθαυτό το γεγονός εθνικής παρέλασης ππυ οργανώνεται εις μνήμη της εξέξερσης και της θυσίας των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, εν τούτοις ο κ. Κατσιματίδης χωρίς να ρωτήσει απολύτως κανέναν -μιας και αυτός πληρώνει για την Live Μετάδοση της παρέλασης το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο- οργάνωσε πάλι το δικό του μικρό ιδιωτικό πάρτυ στο όνομα της Ελλάδας και εις ηγείαν των Ελλήνων εν όψει φυσικά της πολυδάπανης προεκλογικής του καμπάνιας. Ο κ. Κατσιματίδης προαλείφεται για υποψήφιος Δήμαρχος της Πολιτείας της Νέας Υόρκης χωρίς όμως καμία απολύτως πιθανότητα εκλογής αφού πρόσφατα η τοπική βουλή της πολθτείας της ΝΥ πέρασε νόμο που επιτρέπει και 3η θητεία στον ήδη εκλεγμένο δυο φορές επίσης πολυεκατομυριούχο κ. Μάικ Μπλούμπεργκ. Το γεγονός της παράλληλης παρουσίας της «μικρής εθνικής μας στάρ» προκάλεσε εκνευρισμό και πάλι στους Ομογενείς ενώ αρκετοί βουλευτές αντέδρασαν έντονα μόλις το έμαθαν, κάποιοι αποχώρησαν διακριτικά και άλλοι ερωτόμενοι είπαν «είμαστε σε ξένη χώρα θα τα πούμε στην Ελλάδα ότι έχουμε να πούμε». Για το θέμα λόγω εξάρτησης και καταχωρίσεων που πληρώνονται ούτε και τα ελάχιστα έστω και πλήρως εξαρτώμενα οικονομικά από αρωστημένες και νοσηρές καταστάσεις τηρούν αποστάσεις και τα σχόλια και οι επικρίσεις τους πάντα στοχεύουν κατά του οργανισμού που οργανώνει και συντονίζει αυτή την μεγάλη υπέρα παραγωγή του Ελληνισμού γνωρίζοντας κε προοιμίου ότι οι κύριοι του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αδυνατούν να παρέμβουν αποφασιστικά και δυναμικά για να σταματήσει αυτό το νοσηρό φαινόμενο αφού εδώ και πέντε χρόνια είναι βυθισθμένοι σε σκάνδαλα εσωτερικές έριδες διαμμάχες δικαστήρια και καταγγελίες για μεγάλα οικονομικά και διοικητικά σκάνδαλα.
Βαριά ευθύνη για αυτό το φαινόμενο φέρουν και οι φερόμενοι ως ηγέτες της ομογένειας(ΣΑΕ και Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο τα οποία επίσης αλληλοσπαράσονται) ωστόσο την μεγάλη και αποκλειστική ευθύνη φέρει πράγματι το Διοικητικό Συμβούλιο της αλληλοσπαρασσόμενης από διοικητικά και οικονομικά σκάνδαλα, εσωτερικές έριδες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Τονίζεται ότι ο κ. Κατσιματίδης είναι για Τρίτη συνεχή χρονιά πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως στην 5η Λεωφόρο είναι επιλογή του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονς ΝΥ με τις ευχές και τις ευλογίες και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ο οποίος επίσης σιωπά για το φαινόμενο αυτό που προσβάλει την μνήμη των ηρώων και όσων έπεσαν θυσία στο βωμό της ελευθερίας του Ελληνισμού και της απελευθέρωσης του του έθνους μας από τον υπερ 400ετη Τουρκικό ζυγό. Η προβολή της παρέλασης από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 9 κόστισε στον κ. Κατσιματίδη και σε άλλους φίλους χορηγούς περίπου 120.000$ και εκτός των άλλων είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της προσέλευσης του κόσμου. Κατά τ άλλα η παρέλαση κύλισε ομαλά ενώ αρκετά από τα group ήταν ντυμένα με μαύρες μπλούζες και κρατούσαν μαύρες σημαίες εις ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα είπε ο Αμερικανός προέδρος στην Τουρκική εθνοσυνέλευση αθωώνοντας τους Τούρκους από τις γενοκτονίες που διέπραξαν εις βάρος των Ελλήνων των Αρμένιων Ασύριων Μαρωνιτών και άλλων εθνικών κοινοτήτων που ζούσαν στην πάλαι ποτέ οθωμανική αυτοκρατορία. Αίσθηση προσκάλεσε η παρουσίαση των Ποντίων που κατέλαβαν ένα μεγάλο μέρος της παρέλασης με μαύρα ρούχα και τις εθνικές ενδυμασίες τους κρατώντας τρία τεράστια πανό που έγραφαν συνθήματα κατά των Τούρκων και με αίτημα την αναγνώριση της γενοκτονίας. Η πλέον συγκηνητική παρουσία ήταν αυτή της νεολαίας των Αρμενίων που παρέλασαν κρατώντας την Ελληνική Αρμενική και Αμερικανική σημαία φορώντας τις εθνικές τους στολές. Πλήρες και αναλυτικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε επόμενες συνδέσεις σας.

Sunday, April 26, 2009

Ελληνοθάλασσα στο Μανχάταν!

Λες και ο Θεός έβαλε το χεράκι του, να βοηθήσει μαζί με τους διοργανωτές της παρελάσεως, χαρίζοντας μας ένα γαλάζιο ουρανό με ένα λαμπρό ήλιο, που προσπαθούσε να χυθεί στην 5η λεωφόρο χτενίζοντας με τις ακτίνες του τους τεράστιους ουρανοξύστες του Μανχάταν Σύσσωμος ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης, Νέας Ιερσέης ακόμα και από το Κονέκτικατ, άλλοι παρελαύνοντας και άλλοι θεατές, δείξαμε ακόμα μιά φορά την δύναμη και την παρουσία μας σ´αυτόν εδώ τον τόπο που ζούμαι!






Παρούσα και η Καλλιμασιά




Photos by Stamos Stefanakis

Saturday, April 25, 2009

Δώστε όλοι το παρών σας στην 5η Λεωφόρο

Όλα έτοιμα για την αυριανή μας γιορτή της 25ης Μαρτίου. 

Σπίτια με την γαλανόλευκη να κυματίζει στα μπαλκόνια, λουλούδια και δένδρα ανθισμένα, κάτω από ένα καταγάλανο ουρανό που θυμίζει Ελλάδα. Κατάρριψη ρεκόρ θερμοκρασίας για την αυριανή ημέρα προβλέπει η μετεωρολογική υπηρεσία για την Νέα Υόρκη. Προβλέπεται ότι θα ανέλθει στους 87 βαθμούς F οι οποίοι αντιστοιχούν σε 30 βαθμούς C. Ας βγούμε λοιπόν όλοι στους δρόμους να απολαύσουμε την ημέρα και να δείξουμε στους Αμερικανούς την δυναμική μας παρουσία!



Photos by Stamos Stefanakis


Αύριο όλος ο Ελληνισμός 
στην 5η Λεωφόρο

Τα όσα είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώπιον της Τουρκικής εθνοσυνέλευσης κατά την διήμερη επίσημη επίσκεψη του(στις 6 και 7 Απριλίου) στην Τουρκία ήταν μαχαίρι στη καρδιά του Ελληνισμού! Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουν αδιάφορο κανέναν μας! Κανέναν Έλληνα! Κανέναν Αμερικανό πολίτη Ελληνικής καταγωγής που ζει στην Αμερική! Δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας Έλληνας σε όλο τον κόσμο να αφήσει(ουμε) να περάσει απαρατήρητο και αναπάντητο αυτό το γεγονός. Είναι εθνική προσβολή! Είναι παραχάραξη της ιστορίας μας. Είναι ατίμωση των νεκρών και των εθομαρτύρων (μας) που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στο Οθωμανό Σελτζούκο Τούρκο! Μη απάντηση εκ μέρους των απογόνων εκείνων των Ελλήνων μεγάλων εθνικών ηρώων στα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι προσβολή και ατίμωση στων «Ελλήνων τα ιερά από τα κόκαλα βγαλμένη».

Έχουμε ιστορικό... ιερό χρέος και αποστολή να απαντήσουμε με κάθε ειρηνικό και νόμιμο τρόπο. Οφείλουμε όλοι μαζί οι Έλληνες ( και πρώτα όλοι αυτοί της Αμερικής) να απαντήσουμε με κάθε τρόπο! Οφείλουν πρώτοι από όλους, οι ΕΛΛΗΝΕΣ της Αμερικής να απαντήσουν δυναμικά στις 26 Απριλίου 2009 στην μεγάλη καθιερωμένη εθνική παρέλαση που θα γίνει στην 5η Λεωφόρο του Manhattan για την 188ηη Απριλίου(09) οφείλει και πρέπει να μετατραπεί σε ένα Εθνικό Πανομογενειακό συλλαλητήριο του Ελληνισμού! Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο στις 26 του Απρίλη(09) μπορεί και πρέπει να σηματοδοτήσει ένα γενικό ξεσηκωμό των Ελλήνων της Αμερικής που θα απαντήσει με ειρηνικό και συμβολικό τρόπο στην ιστορική διαστρέβλωση.

Η παρέλαση στην 5η λεωφόρο στις 26 .04.2009 οφείλει και πρέπει να γίνει ένα λαϊκό ξέσπασμα που θα εκφράσει με νόμιμο ειρηνικό και συμβολικό τρόπο την αντίδραση μας στην ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε. Οι Έλληνες της Αμερικής μπορούν να κάνουν αυτό που δεν μπόρεσε να κάνει κάποιος υπεύθυνος πολιτικός άνδρας στην Ελλάδα. Πρώτα έπρεπε να είχε απαντήσει συλλογικά και εθνικά με μια φωνή η υπεύθυνη «εκλεγμένη» πολιτική ηγεσία της Ελλάδος! Όμως ουδείς είπε μέχρι σήμερα λέξη.ΟΥΔΕΙΣ! τόλμησε να υψώσει φωνή. Να αρθρώσει λόγο. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν είπε λόγο εθνικό ως απάντηση στις ηθελημένες (ή όχι) ανιστόρητες και προσβλητικές αναφορές του Αμερικανού προέδρου! Οφείλει ο Ελληνισμός της Αμερικής πρώτος να διαμαρτυρηθεί! Ειρηνικά. Να διαδηλώσει νόμιμα και ειρηνικά. Να διατρανώσει στεντόρεια την φωνή του! Με σθένος. Θάρρος και τόλμη. Με παρρησία. Χωρίς φόβο και πάθος. Αφού ουδείς από το κράτος των Αθηνών το έπραξε επίσημα με διάβημα απάντηση στις ιστορικές ανακρίβειες που ακούστηκαν -όχι τυχαία- από τον Αμερικανό πρόεδρο!

Friday, April 24, 2009

Οι Καλλιμασιώτες της Αθήνας στο Παρίσι!


Ταξίδι στην Γαλλία ετοιμάζουν οι συχωριανοί μας της Αττικής στο οποίο μπορείτε κι᾽εσείς να συμμετάσχετε εάν θέλετε. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε στον πρόεδρο του συλλόγου Αιμιλιανό Ευαγγλινό στο 2108953190




Οι συμμετέχοντες θα χρειαστούν διαβατήρια νέου τύπου ή ταυτότητες νέου τύπου απαραίτητα, ενώ για ανηλίκους που φέρουν ταυτότητα νέου τύπου και δε συνοδεύονται από τους δύο γονείς, απαιτείται και γραπτή συγκατάθεση των γονέων θεωρημένη από αστυνομική αρχή.

Wednesday, April 22, 2009

Χρόνια Πολλά στους Γεώργιδες και Γεωργίες


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
εύχονται τα "Kallimasiotika News"
στον πνευματικό πατέρα όλων των Καλλιμασιωτών, π. Γεώργιον Κωνσταντίνου,
καθώς και σε όλους τους χωριανούς Γεώργιδες και Γεωργίες.



Νέα Υόρκη, η άνοιξη στο μεγαλείο της!
photos by Stamos Stefanakis


Monday, April 20, 2009

ΠΑΣΧΑ στην Καλλιμασιά 2009

Χριστός Ανέστη εκ νεκρών θανάτω θάνατον πατήσας... Ανάσταση στην Καλλιμασιά της Χίου 
 Kallimasia, Chios, Greece

Sunday, April 19, 2009

Χριστός Ανέστη χωριανοί!



Στην μοναδική που απέμεινε αποκλειστικά Ελληνόφωνη εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Jackson Heights Queens New York, εψάλει η λειτουργία της Αναστάσεως, με αθρόα συμμετοχή των πιστών που κατέκλεισαν την περιοχή γύρω από τον Ναό για να ακούσουν και να ψάλουν το Χριστός Ανέστη.



ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ


Thursday, April 16, 2009

Γιορτή της Μητέρας, 10 Μαΐου 2009 - 2 μ.μ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο σύλλογος των 
Καλλιμασιωτών Αμερικής Άγ. Αιμιλιανός
θα γιορτάσει την Ημέρα της Μητέρας.


Wednesday, April 15, 2009

Καλλιμασιά, Μεγάλη Παρασκευή του 2006



Ένα Βίντεο από την Καλλιμασιά για τους απανταχού της γης Καλλιμασιώτες!

Μεγάλη Παρασκευή του 2006, 3 χρόνια πριν! Οι μελωδικές καμπάνες της Παναγίας της Καλλιμασιάς σημαίνουν το "αι γενεαί πάσαι" ενώ ταυτόχρονα γίνεται η έξοδος του Επιταφίου.






Monday, April 13, 2009

26 Απριλίου 2009 η μεγάλη μας παρέλαση στην 5η Λεωφόρο


Διαβάστε τι γράφει το Greek American News Agency





Ευχές για ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ από Καλλιμασιά



Η κυρία Μαριάνθη Πεφάνη-Κοηνάρη από την Καλλιμασιά, μας έστειλε την ακόλουθη ηλεκτρονική επιστολή, την οποία δημοσιεύω μαζί με τις ευχαριστίες και ευχές μου.

Πολλά συνγχαρητήρια για την σελίδα που έχεις φτιάξει Στάμο.
Την επισκέπτομαι κάθημερινώς και μαθαίνω τα νέα σας στην Αμερική.
Ένας τρόπος να έρθουμε λίγο πιό κοντά...
Καλο Πάσχα, Χριστός Ανέστη, σε όλους σας εκεί.



Wednesday, April 8, 2009

[GOA-NEWS] ABC Network to Air Pascha:The Resurrection of Christ


GREEK ORTHODOX ARCHDIOCESE OF AMERICA
8-10 East 79th St. New York, NY 10075-0106
Tel: (212) 570-3530 Fax: (212) 774-0237

Web: http://www.goarch.org - Email: communications@goarch.org

Contact: PRESS OFFICE
Stavros Papagermanos
pressoffice@goarch.org

April 6, 2009

ABC NETWORK TO AIR PASCHA: THE RESURRECTION OF CHRIST

Affiliate Schedule Available Below

NEW YORK – The video presentation of “Pascha: The Resurrection of Christ,” a program highlighting Orthodox Christian Pascha, or Easter, will broadcast on ABC affiliates nationwide this month. The program, produced by Greek Orthodox Telecommunications and sponsored by FAITH: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism, highlights Holy and Great Week, focusing on the deeply moving and ancient services that recount the Gospel narrative leading to the Death and Resurrection of Christ. Archbishop Demetrios of America leads a procession of the faithful around the church and outside where, following the reading of the Gospel of the Resurrection, they proclaim the joyous hymn “Christ is Risen!”

ABC Network has released broadcast dates and times, with additional coverage information to come in the coming week. You may log on to www.PaschaABC.goarch.org or www.interfaithbroadcasting.com/onair.aspx?PID=306 for a complete listing (as of April 3) of ABC Affiliates by state. Please check the listing for exact date, time and station. Please contact the Department of Communications (212.774.0244) if you need assistance.

DVD copies of the program available for pre-sale ($25, includes shipping). To pre-purchase please contact the Department of Communications at 212.774.0244 or email gotel@goarch.org.

Greek Orthodox Archdiocese of America
Department of Communications
8 East 79th Street, New York, NY 10075
Tel: (212) 774-0244 • Fax: (212) 774-0589
communications@goarch.orgcommunications.goarch.org

Saturday, April 4, 2009

Θαυμάσια η εκδρομή του Αγ. Αιμιλιανού και των φίλων του στο Atlantic City

Κατ᾽ αρχάς θα ήθελα μέσα από τα Καλλιμασιώτικα Νέα και εκ μέρους όλων που έλαβαν μέρος στην εκδρομή,  Καλλιμασιωτών και φίλων, στο Atlantic City NJ., την πρόεδρο του συλλόγου μας κυρία Κίτσα Σταθάκου για την άψογη διοργάνωση.
Σε αίθουσα συνεδριάσεων του Taj Mahal έγινε η ενημέρωσής των δρώμενων του συλλόγου προς τα μέλη που διαμένουν στο Atlantic City. Ο σύλλογος απεφάσισε όπως την 13η Ιουνίου διοργανώσει πικ- νικ σε περιοχή του New Jersey για τα παιδιά Η μεταφορά των παιδιών θα είναι δωρεάν ενώ θα υπάρξει εισιτήριο για τους μεγάλους που θα τα συνοδεύουν. Επίσης ανεκοινώθει η μελλοντική έκδοσης βιβλίου μαγειρικής από της κυρίες του συλλόγου με παραδοσιακές Καλλιμασιώvτικες συνταγές!





Photos Stamos Stefanakis


Friday, April 3, 2009

Αφιερωμένο στην αιωνόβια ελιά LIverani του Πέρα Μύλου!



ΕΛΑΙΟΝ  ΕΛΑΙΑΣ

Κάτω από εσένα προσευχήθηκε
Εκείνος που σταυρώθηκε, 
την ευλογία Του πήρες εκείνη την ώρα
και την κράτησες ώς τώρα.

Εσύ που τα λυχνάρια φώτιζες,
και φως στον κόσμο δώριζες,
να πηγαίνουν στα σχολεία
να διαβάζουν νύχτα τα βιβλία.


Τα καντήλια των εικόνων, 
από τους αιώνας των αιώνων,
εσύ τα άναβες,
εσύ, ανέσπερα τα κράταγες.

Ενέργεια στο ανθρώπινο κορμί
σ' εσένα βουτηγμένο το ψωμί,
ζεστασιά στον κρύο τον καιρό
το φαγητό το λαδερό.

Έτρεχες άφθονο σαν χρυσαφένιο νεράκι
από του ελαιοτριβείου το στυράκι,
μήπως ελίτσα μου κουράστηκες;
γιατί λαδάκι μας εχάθηκες;


Και άν τα καντήλια έγιναν ηλεκτρικά
και τα λάδια φτιάχνονται από χημικά,
τις τρώμε ακόμα τις ελιές!
ζείτε στις ανθρώπινες ψυχές!

Στάμος Στεφανάκης



Thursday, April 2, 2009

It is important for the president to know that he must keep his campaign promises.

Please take a look and sign this very important petition regardless of where you live and circulate widely among your friends. All you have to do is to click on this link:
http://capwiz.com/aaainc/issues/alert/?alertid=12580676

Σας παρακαλούμε πολύ να διαβάσετε και να υπογράψετε αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα αίτηση ασχέτως το πού ζήτε και κυκλοφορήσετε την ευρέως μεταξύ των φίλων σας. Κάντε ένα κλίκ πάνω σε αυτή την σύνδεση:
http://capwiz.com/aaainc/issues/alert/?alertid=12580676

----

Dear Mr. President Obama,

America needs your leadership. Throughout your career, you have been a
strong proponent of affirmation of the Armenian Genocide. In a January
2008 letter to the Armenian-American community you vowed that as President
you would affirm the Armenian Genocide. The threat of genocide has not
been eliminated and the consequences of genocide are a continuing reality.
Please take a strong stand to prevent its occur rence and to stop its
denial. April 24, 2009 is the 94th Anniversary of the Armenian Genocide. I
urge you to honor your commitment and affirm the Armenian Genocide.


--------------------------------------------------
Το «χαρτί» της αρμενικής γενοκτονίας.



Χρησιμοποιείται για να αμβλύνει τις τουρκικές επικρίσεις κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ
Σοκαριστικό, αλλά αληθές: η τραγωδία του συστηματικού αφανισμού ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 από τον οθωμανικό στρατό και Τούρκους και Κούρδους ατάκτους έχει μετατραπεί σε όπλο διπλωματικών παιγνίων. Διαβάζοντας τον τουρκικό και ισραηλινό Τύπο και μιλώντας με αναλυτές και διπλωμάτες στο τρίγωνο Τουρκία - Ισραήλ - ΗΠΑ αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς πώς διάφοροι «κύκλοι» προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το «χαρτί» της αρμενικής γενοκτονίας για να «συνετίσουν» την Τουρκία. Οι ίδιοι «κύκλοι» υπόσχονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να «ενταφιασθεί» η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το αμερικανικό Κογκρέσο εφόσον η Τουρκία «πράξει τα δέοντα».

Η επίθεση στον Πέρες

Συνήθως, η όλη συζήτηση εκτινάσσεται στην επικαιρότητα καθώς πλησιάζει η επέτειος της σύλληψης των Αρμενίων διανοουμένων της Κωνσταντινούπολης στις 24 Απριλίου 1915. Θεωρείται από τους απανταχού Αρμενίους η απαρχή ενός κύκλου βιαιοτήτων και εθνικού αφανισμού. Φέτος, ωστόσο, οι σχετικές συζητήσεις άρχισαν νωρίτερα. Αιτία, η πρωτοφανής αντι-ισραηλινή έκρηξη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Νταβός τον Ιανουάριο. Τούρκοι και Αμερικανοί αναλυτές προειδοποιούσαν ότι η προσβολή θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Τη φραστική επίθεση του Ερντογάν θα την πληρώσει η Τουρκία ακριβά: το Ισραήλ και η εβραϊκή διασπορά και οργανώσεις στις ΗΠΑ θα άρουν την παραδοσιακή τους στήριξη στις τουρκικές προσπάθειες να μπλοκάρουν ένα ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας στο Κογκρέσο.

Ο έγκυρος Ομέρ Τάσπιναρ, ερευνητής του Brookings Institute στη Ουάσιγκτον, υπήρξε από τους πρώτους που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Τάσπιναρ επισημαίνει ότι «το Αρμενικό Ζήτημα» θα αποτελέσει πεδίο αντεπίθεσης Ισραηλινών και Αμερικανοεβραίων, που προσβλήθηκαν ανεπανόρθωτα από τον χείμαρρο προσβολών του Τούρκου πρωθυπουγού. Ο Τάσπιναρ τονίζει αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι στο παρελθόν το εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο μπλοκάρισμα των αρμενικών προσπαθειών να περάσουν ψήφισμα αναγνώρισης στο αμερικανικό Κογκρέσο στο παρελθόν. Ταυτόχρονα, η Ισραηλινή διπλωματία ενορχήστρωνε εκστρατείες υποστήριξης των θέσεων άρνησης που προπαγανδίζει το τουρκικό κράτος.

Ο Τάσπιναρ σημειώνει ότι το εβραϊκό και ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ είχε αγανακτίσει με τον Eρντογάν πολύ πριν από το Νταβός. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν είχαν προβεί σε επανειλημμένες δηλώσεις καταδίκης της επιχείρησης στη Γάζα, σε τόνο τόσο έντονο ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ πνέει τα λοίσθια. Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον βομβαρδίστηκε με επιστολές διαμαρτυρίας εβραϊκών οργανώσεων. Ο Τάσπιναρ βλέπει στο κλίμα που έχει δημιουγηθεί την απόδειξη ότι τα παραδοσιακά φιλοτουρκικά λόμπι των ΗΠΑ δεν πρόκειται φέτος να αγωνιστούν κατά μιας πρωτοβουλίας της αμερικανικής πλευράς για ψήφισμα αναγνώρισης στο Κογκρέσο.

Δέσμευση Ομπάμα

Τόσο ο Τάσπιναρ όσο και διπλωματικές πηγές σε Ουάσιγκτον και Αγκυρα εκτιμούν ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν είναι πλέον αποκλειστικά αρμενική υπόθεση. Ο πρόεδρος Ομπάμα, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, είναι «ένας διανοούμενος που ενδεχομένως είχε σχηματίσει άποψη για το Αρμενικό πολύ πριν ριχθεί στην κούρσα της διεκδίκησης». Ο Ομπάμα είχε δεσμευθεί προεκλογικά να προωθήσει την αναγνώριση της Γενοκτονίας, κάτι που είχε προκαλέσει νευρικότητα στην Τουρκία. Το ζήτημα, βέβαια, είναι πώς ο νέος πρόεδρος θα σταθμίσει το όφελος από την εκπλήρωση της προεκλογικής του εξαγγελίας με το ενδεχόμενο κόστος ενός ψηφίσματος ή ενός προεδρικού λόγου με την «απαγορευμένη λέξη Γενοκτονία» στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.

Αμερικανικές εφημερίδες δημοσίευσαν απόψεις αναλυτών που εξέφραζαν τη «φρίκη» τους με τη στάση του Eρντογάν στο Νταβός, βλέποντας στα λόγια του τον εξισλαμισμό της Τουρκίας και την απομάκρυνσή της από το δυτικό στρατόπεδο. Με γλώσσα που δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολίας, καλούσαν την Τουρκία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, να ανοίξει τα σύνορα με την Αρμενία ως πρώτο βήμα προς αναγνώριση και να αναλάβει πρωτοβουλίες επίλυσης του Κυπριακού. Κάποιοι Τούρκοι αναλυτές είδαν απειλητικό τόνο στα δημοσιεύματα αυτά. Αλλοι αναρωτήθηκαν εάν το Ισραήλ θα μπορούσε να αντεπιτεθεί, περνώντας στην Κνεσέτ ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας.
------------------------------------------------------------------
Η Άγκυρα φοβάται αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Ομπάμα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι διακρίνει τον κίνδυνο αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενδεχόμενο το οποίο θα μπορούσε, κατά τη γνώμη του, να παρεμποδίσει τις προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

Βλέπω τον κίνδυνο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να χαρακτηρίσει γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δήλωσε σήμερα ο Αλί Μπαμπατζάν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας «ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε πέντε φορές προς τους αρμενικής καταγωγής υποστηρικτές του να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ωστόσο, τόνισε ο Αλί Μπαμπατζάν, «η νέα αμερικανική κυβέρνηση κατανοεί περισσότερο σήμερα τις ευαισθησίες της Τουρκίας ως προς το θέμα του αρμενικού ζητήματος, που παρεμποδίζουν την Τουρκία και τη γειτονική της Αρμενία να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις».
Η Ουάσιγκτον έχει καταδικάσει τις σφαγές των Αρμενίων, χωρίς ποτέ να τις χαρακτηρίσει γενοκτονία, για να μην δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία, μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και εκ των σημαντικών συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ουάσιγκτον να μην αναμειχθεί στη διαφορά αυτήν με την Αρμενία, «Αυτό δεν θα ήταν λογικό για μια τρίτη χώρα να λάβει θέση ως προς το θέμα αυτό. Ένα αρνητικό βήμα εκ μέρους των ΗΠΑ θα βλάψει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Ερεβάν που ξεκίνησε το 2008, είπε ο Αλί Μπαμπατζάν.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Άγκυρα την προσεχή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία, πιθανόν κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Πηγή
STRATEGY-GEOPOLITICS.BLOGSPOT.COM/
Αναρτήθηκε από Δημήτριος Κ. Ετικέτες Διπλωματία

Wednesday, April 1, 2009

Υπάρχουν ακόμα μερικές θέσεις για το Atlantic City


Όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος του Αγ. Αιμιλιανού κυρία Κίτσα Σταθάκου, υπάρχουν ακόμα λιγοστές θέσεις στο λεωφορείο για το
 Atlantic City.
Η ώρα αναχωρήσεως θα είναι
9ΑΜ έξω από το Χιώτικο σπίτι το Σάββατο 4 Απριλίου.